fredag 5 november 2010

Streiff

Hej alla barn! Självklart välkomnar vi även vuxna läsare...

Den 6 november firar vi Gustav Adolfdagen med pompa och ståt...eller åtminstone med en liten Gustav Adolfbakelse...Den historiska bakgrunden till 6 november är att Sveriges dåvarande kung, tillika Göteborgs grundare, Gustav II Adolf dog denna dag 1632 i dimman i Lützen. Kriget som pågick har fått namnet 30-åriga kriget, helt enkelt för att det pågick i 30 år (det startade 1618 och när det slutade kan du väl då räkna ut själv...) I mångt och mycket var det ett krig mellan katoliker och protestanter...tänk va allting hänger ihop (nu vände jag mig till er barn som läst om protestanter och katoliker på senare tid i skolan..kommer ni ihåg det barn??)
En varelse som ofta får en undanskymd roll i firandet av Gustav Adolf är hans häst Streiff, som jag nu vill passa på att uppmärksamma! Streiff finns fortfarande att beskåda i Livrustkammaren på Stockholms slott. Titta gärna in till Streiff via denna "Streifflänk"!

Trevlig helg!

5 kommentarer:

  1. Christina L från Skrubben12 november 2010 kl. 06:05

    Usch, vilken gammal häst! Jag som inte ens gillar uppstoppade ugglor.. Men kul ändå. På nåt sätt. :)

    SvaraRadera
  2. Kul med Streiff! Finns det fler uppstoppade djur som hänger ihop med kungar, eller andra historiska personer?

    SvaraRadera
  3. Streiff går inte av för hackor! Tackar för en bra blogg! Trodde fram till idag att göteborg grundades av Göte Borg.. Snacka om pinsamt.. Angående sibylla som du nämner i tidigare blogg så hörde jag talas om en incident på sibylla i lördags.. Några kommentarer?

    SvaraRadera
  4. va kul att du skriver om denna stolta springare, jag har själv varit och beskådat denne trogna tjänare på Livrustkammaren. Han kändes dock inte lika ståtlig längre...lite luggsliten och sömmarna de sytt ihop honom med syndes tydligt, vilket i och för sig var kul för en gammal no-fröken.
    tack för en "kul" blog
    //trixie

    SvaraRadera
  5. Lite luggsliten å synliga sömmar...d é inte så att trixie tänker på sig själv...förlåt; det va kul att bloggen uppskattas...hoppas även att den gamla hundföraren uppskattade den spännande historien om Pompe...Bloggmaster (han mé mössan...)

    SvaraRadera